Am fost azi printr-un super-market, nu dau nume, Carrefour din Bucuresti. Am crezut ca o sa mearga faza cu „faci lista in minte, te duci pe viteza la rafturi, pac-pac-pac si la casa”. De unde neicusorule. Tarziu, dupa ce intrasem mi-am dat seama ce se intampla: romanii fac cumparaturi pentru sarbatori! Am intrat amarat printre rafturile ticsite cu oferte si promotii si am incercat sa ajung unde aveam treaba, la standul cu bere. Neaah. Nici o sansa, se circula pe … toate benzile, din toate pozitiile si din toate directiile. Nu se tinea cont de nimic, de prioritate de deapta, de mamă, de nimic. Am ajuns cu prietena la legume-fructe… draga de ea voia sa-si cumpere niste banane (I felt left aside). Ajungem acolo, si constatam ca exista o coada imensa de carucioare cu oameni si viceversa, exact intre noi, si banane. Bananele erau pe un colt, cantarul in coltul opus, si pe doua laturi, era coada. Prietena mea a incercat sa intre printre carucioare si sa isi aleaga un ciorchine de „papa de maimute”. Ce vorbesti domne… a luat-o la ture o baba simpatica, gatita, cu o alura de starv viu: „ce faci domnisoara, ce te impingi asa, da’ nu poti sa ocolesti coada? Da’ ce ma intereseaza pe mine unde ai tu treaba si cine esti, tu nu te bagi in fata mea.” Aleasa mea in ale vietii, fiind finuta, a tacut, a inghitit in sec si a luat-o catinel pe latura perpendiculara cu unghiul obtuz format de patrulaterul convex cu ipotenuza cozii si a reusit sa ajunga, sa ia 3 banane si sa le puna intr-o punguta. Ironic a fost ca lucrul asta s-a intamplat la un scuipat distanta de baba cea senila. Apoi, mandra mea a ocolit iar coada, a revenit si a inceput sa-mi zica cele descrise mai sus (dialogul cu baba). Eu, fiind baiat mai de la tara, care nu tin cont ca baba respectiva putea sa aive ani de vechime mai multi decat am eu de viata, am incercat sa-i strig politicos: da tu-n pula mea mea intr-o grota daca nu poti sa traiesti civizilat, futuz dumnezeii matii de mumie-mpaiata. Din pacate, aveam de mult o mana pusa peste gura si nu s-a inteles decat un mormait isteric. Poate doar cel din fata noastra, care a izbunic in ras a priceput ce am vrut sa zic. Probabil. M-am uitat in ochii lui si parea ca spune: „Bravo pustiule, i-ai zis-o! Foarte bine ai facut! Vand break, stare buna, an fabricatie ’94.” Sau ma rog, asta parea ca spune privirea lui. Avea ochii tulburi, in orice caz.

Ce voiam sa spun: romanii intra in frenzy, cand vin sarbatorile, si inca e devreme totusi. Prevad ca peste o saptamana or sa intre in stadiul de berserk, si atunci sa te tii neica…

Copii care urlau, vreau d-aia, vreau d-ailaltaaaa acuuuuuum! Bateau din picior, trageau de paltonul mamei (iar ele ezitau sa-si carpeasca plodul peste ochi de fata cu atatia martori) si in general pareau foarte (ce cuvant sa pun aici) tampiti.

Apropo, ati stat vreodata mai mult de o ora la coada la casa? Eheee dragii mei, am vazut cum e. O daaaa! Super tare frate, sa vezi cum se imping, cum se cearta, cum stau in paralel, cate doau carucioare si apoi se injura care a fost primul, care e coada adevarata si care-i impostorul. Am vazut in fata mea un tip cu 3 lucruri in cos: o sticla de ulei, o sticla de suc si un bidon de apa plata. Statea privind in gol, in haosul ignorantei celor din fata lor. Si privea. Si atat. Pana la urma, a plecat de la coada (era chiar in fata mea) in timp ce injura printre dinti lumea, mama care l-a facut si pe doamne doamne care nu are grija de enoriasi.

Toate astea pe un fundal sonor de exceptie realizat de o masa agitata de oameni, un amestec de mirosuri de mezel, branzeturi, dulciuri si transpiratie. Plus caldura apasatoare si uscata din magazin.

Ce-am inteles din ziua de azi:

  • nu mergeti la cumparaturi in decembrie
  • bunul simt e ceva ce nu vine odata cu varsta. il inveti in cei 7 ani in care nu mergi la scoala si e greu sa-l mai recapeti mai tarziu.
  • oamenii batrani se plictisesc teribil acasa
  • trebuie sa ai rabdare la cumparaturi
  • in momentul cand intri intr-un supermarket, esti contaminat de un virus si devii zombie. Efecte: te misti ca pula (inainte inapoi, fara alta directie), te invarti ca un coi intr-o caldare printre standuri si incepi sa vezi din ce in ce mai prost (te apropii la 5 cm de fiecare eticheta sa o studiezi)

Cu alte cuvinte, mi-e somn.